Ryttermærker på DAR

Dalumgaard Rideklub udbyder løbende ryttermærkerkurser samt prøveaflæggelse. Kurserne består af en række teoretiske og praktiske lektioner af 2 timer og afsluttes med en prøve med ekstern dommer. Vi vil løbende udbyde kurser i Ryttermærke 1-5.

Hvis du arbejder som hjælper er det et krav fra Dansk Rideforbund at du har et niveau som minimum svarer til Ryttermærke 1+2. Vi ses også meget gerne at man har bestået ryttermærke 1+2 før at man får part på en af vores elevheste. Hvis dit niveau svarer til at du ville kunne bestå ryttermærke 1+2 eller dine forældre er hestekyndige kan du dog stadig få part. Du kan læse nedenfor hvad de forskellige ryttermærker indebærer. 

Næste ryttermærkekursus:
Tilmeldingen til næste omgang ryttermærker er nu lukket. Der bliver åbnet op for tilmelding til endnu et Ryttermærke 1 hold i november. Du skal tilmelde dig her på hjemmesiden under Tilmelding -> Events (alternativt klik her). Hvis du er medlem af DAR så sørg for at være logget ind når du tilmelder dig, da det ellers bliver 100 kr. dyrere. Du kan se hvornår de forskellige moduler ligger herunder. Der vil der blive udbudt endnu et ryttermærkekursus i Ryttermærke 1 som kommer til at ligge i januar og februar 2021. Holdene bliver kun oprettet hvis der er minimum 8 tilmeldte på holdene. Charlotte Højstrup som underviste til det sidste ryttermærkekursus har sagt ja til også at stå for undervisningen på de næste hold, hvilket vi er mægtig glade for, da der kun var rosende ord fra både elever og dommer :-)

Bemærk, hvis du ikke rider undervisning på DAR så er der en del af undervisningen der skal ske i samråd med din egen underviser. Så du vil få lektier med hjem og det er vigtigt at du får undervisning af en som kan forklare og vise dig de elementer du skal lave på og sammen med hesten. 

Ryttermærke 1:
Undervisningen foregår i cafeteriet (hvor I mødes) og i stalden kl. 17.00-19.00 følgende dage:
Modul 1: Onsdag den 30. september
Modul 2: Onsdag den 7. oktober
Modul 3: Onsdag den 21. oktober
Modul 4: Onsdag den 28.oktober
Modul 5: Onsdag den 4. november
Modul 6*: Søndag den 8. november
Prøve: Søndag den 8. november.

*Det sidste modul ligger samme dag som prøven. Lektionen starter kl. 11.00 og vil være færdig omkring kl. 13.00. Herefter går prøven i gang og man kan forvente ca. at være færdig kl. 16.00.

Derudover vil der være en lektion som er en del af den almindelige rideundervisning på hold. Din underviser vil blive introduceret i, hvad hun skal undervise dig i.

Hvis du er tilmeldt holdet og har nogle spørgsmål bedes du kontakte Charlotte på mail: charlotte.hoejstrup@gmail.com

Ryttermærke 2:
Undervisningen foregår i cafeteriet (hvor I mødes) og i stalden. Undervisningen vil ligge på følgende dage:
Modul 1: Lørdag den 26. september kl. 14-16
Modul 2: Søndag den 11. oktober kl. 11-13
Modul 3: Tirsdag den 13. oktober kl 13-16
Modul 4: Torsdag den 15. oktober kl. 13-16
Modul 5: Fredag den 16. oktober kl. 13-16
Modul 6: Den 17. eller 18. oktober afhængig af hvilken dag man skal op til prøven. 
Prøve: Den 17. eller 18. oktober.

Det sidste modul ligger samme dag som prøven. Lektionen starter kl. 11.00 og vil være færdig omkring kl. 13.00. Herefter går prøven i gang og man kan forvente ca. at være færdig kl. 16.00. Da der er mere end 10 tilmeldte på holdet bliver holdet delt i ca to lige store hold, hvor den ene halvdel vil have deres sidste lektion og prøve lørdag den 17. oktober, mens den anden halvdel vil have deres sidste lektion og prøve søndag den 18. oktober. Man får af vide en af de første gange hvilken dag man skal op til prøve. 

Derudover vil der være en lektion som er en del af den almindelige rideundervisning. Din underviser vil blive introduceret i, hvad hun skal undervise dig i.

Bemærk: Du skal have bestået Ryttermærke 1 for at tage Ryttermærke 2.

Hvis du er tilmeldt holdet og har nogle spørgsmål bedes du kontakte Charlotte på mail: charlotte.hoejstrup@gmail.com

 

Ryttermærke 1, weekendhold:
I januar udbydes endnu et kursus i ryttermærke 1, hvor Charlotte Højstrup igen vil stå for undervisningen. De endelige tidspunkter er endnu ikke fastlagt, men undervisningen kommer til at lægge enten fredag, lørdag eller søndag i ugerne 1, 2, 3, 4, og 5. Prøven vil blive afholdt enten den 27. eller 28. februar, hvor hele dagen mere eller mindre skal sættes af.
 

Pris og betaling:
Det koster 650,- pr ryttermærke hvis du er medlem af DAR. Hvis du ikke er medlem så koster det 750. I prisen er det hæfte som skal bruges i forbindelse med undervisningen inkluderet samt betaling for selve prøveaflæggelsen. 
Der er bindende tilmelding og der skal betales ved tilmelding. Hvis holdet ikke bliver oprettet får man naturligvis sine penge refunderet. 

 

Ryttermærke 1
For at bestå ryttermærke 1 skal rytteren viden og færdigheder der demonstrerer, at rytteren
• kan omgås hesten sikkerhedsmæssigt forsvarligt i stalden
• har en basal forståelse for stalden som hestens hjem
• kan gøre hesten klar til opsadling
• kan følge hestens bevægelser i skridt og trav
• har en basal forståelse for hvordan hesten gives kommandoer
• hvordan kommandoerne anvendes under ridning
• almen håndtering af hesten

Man kan tage Ryttermærke 1 når man er fyldt 8 år, dog skal ridelæreren vurdere om barnet er klar. Prøverne bliver bedømt af en ryttermærkedommer. Prøven er kun praktisk og sker i en mundtlig dialog med dommeren. Til prøven skal rytteren demonstrere, hvordan man strigler en hest samt svare på spørgsmål herom. Herefter skal rytteren føre hesten gennem en slalombane og føre hesten gennem en dør samt demonstrere at kunne få hesten til at stå stille. Til sidst skal rytteren demonstrere op- og nedstigning samt ridning i skridt og trav.

 

Ryttermærke 2
For at kunne består ryttermærke 2 skal rytteren demonstrerer færdigheder i at
• klargøre hesten sikkerhedsmæssigt forsvarligt
• kunne styre hesten i skridt og trav
• kunne navngive hestens ydre betegnelser
• kunne beskrive hesten ud fra farve og aftegn
• have forståelse for hestens naturlige adfærd

Man kan tage Ryttermærke 2 når man er fyldt 9 år, dog skal ridelæreren vurdere om barnet er klar. Prøverne i ryttermærke 2 vil bestå af både en praktisk og en teoretisk del. Den teoretiske del er udformet som afkrydsning eller indsætning af numre. Her må der gives læsehjælp.I den praktiske prøve skal rytteren demonstrere at sadle hesten op samt svarer på spørgsmål herom. Herefter demonstreres ridning i skridt og trav samt ridning på begge volter, skift af diagonal og afsidning. 

 

Information om Ryttermærke 3+4+5 kommer senere :-)