Ryttermærker på DAR

Dalumgaard Rideklub udbyder løbende ryttermærkerkurser samt prøveaflæggelse. Kurserne består af en række teoretiske og praktiske lektioner af 2 timer og afsluttes med en prøve med ekstern dommer. Vi vil løbende udbyde kurser i Ryttermærke 1-5.

Hvis du arbejder som hjælper er det et krav fra Dansk Rideforbund at du har et niveau som minimum svarer til Ryttermærke 1+2. Vi ses også meget gerne at man har bestået ryttermærke 1+2 før at man får part på en af vores elevheste. Hvis dit niveau svarer til at du ville kunne bestå ryttermærke 1+2 eller dine forældre er hestekyndige kan du dog stadig få part. Du kan læse nedenfor hvad de forskellige ryttermærker indebærer.

Næste ryttermærkekursus:
Søndag den 10. november åbner vi op for tilmelding til Ryttermærke 1 - sidste tilmeldingsdato er den 30.november. Charlotte Højstrup vil stå for undervisningen og hun vil køre to parallel hold. Det ene hold har undervisning onsdag, mens det andet hold har undervisning lørdag. Hvilke dage der er undervisning ses nedenfor. Der skal minimum være 8 ryttere for at et hold bliver oprettet og der vil max være 10 ryttere pr. hold. Du skal være medlem af klubben for at kunne tage ryttermærkerne og tilmeldingen foregår ved at tilmelde sig via vores hjemmeside under "Tilmelding" -> "Events" - du kan komme direkte derhen ved at klikke her - bemærk du skal være logget ind på din profil for at du kan se "Eventet" Ryttermærke-lørdagshold og Ryttermærke-onsdagshold. Parter og opstaldere har førsteret, men der burde også være plads til elever der ikke har part eller egen pony/hest. Derudover er der nogle alderskrav som I kan læse om nedenfor under Ryttermærke 1.

Onsdagsholdet vil have undervisning følgende dage kl. 16.30-18.30 pånær onsdag den 22. januar:
Modul 1: Onsdag den 8. januar
Modul 2: Onsdag den 15. januar
Modul 3: Onsdag den 22. januar kl. 18.00-20.00
Modul 4: Onsdag den 29. januar
Modul 5: Onsdag den 5. februar
Modul 6: Onsdag den 19. februar
Modul 7: Onsdag den 26. februar
Prøve: Søndag den 1. marts

Lørdagsholdet vil have undervisning følgende dage kl. 13.30-15.30:
Modul 1: Lørdag den 4. januar
Modul 2: Lørdag den 11. januar
Modul 3: Lørdag den 18. januar
Modul 4: Lørdag den 25. januar
Modul 5: Lørdag den 1. februar
Modul 6: Lørdag den 8. februar
Modul 7: Lørdag den 22. februar
Prøve: Lørdag den 29. februar

Hvis der er en af modulerne hvor det passer skidt datomæssigt kan man høre underviseren Charlotte om det ikke er muligt at følge det andet hold en enkelt gang.

Pris og betaling:
Det koster 650,- pr ryttermærke. I prisen er det hæfte som skal bruges i forbindelse med undervisningen inkluderet samt betaling for selve prøveaflæggelsen.
Der er bindende tilmelding og der skal betales ved tilmelding. Hvis holdet ikke bliver oprettet får man naturligvis sine penge refunderet.

Ryttermærke 1
For at bestå ryttermærke 1 skal rytteren viden og færdigheder der demonstrerer, at rytteren
• kan omgås hesten sikkerhedsmæssigt forsvarligt i stalden
• har en basal forståelse for stalden som hestens hjem
• kan gøre hesten klar til opsadling
• kan følge hestens bevægelser i skridt og trav
• har en basal forståelse for hvordan hesten gives kommandoer
• hvordan kommandoerne anvendes under ridning
• almen håndtering af hesten

Man kan tage Ryttermærke 1 når man er fyldt 8 år, dog skal ridelæreren vurdere om barnet er klar. Prøverne bliver bedømt af en ryttermærkedommer. Prøven er kun praktisk og sker i en mundtlig dialog med dommeren. Til prøven skal rytteren demonstrere, hvordan man strigler en hest samt svarer på spørgsmål herom. Herefter skal rytteren føre hesten gennem en slalombane og føre hesten gennem en dør samt demonstrere at kunne få hesten til at stå stille. Til sidst skal rytteren demonstrere op- og nedstigning samt ridning i skridt og trav.

Ryttermærke 2
For at kunne består ryttermærke 2 skal rytteren demonstrerer færdigheder i at
• klargøre hesten sikkerhedsmæssigt forsvarligt
• kunne styre hesten i skridt og trav
• kunne navngive hestens ydre betegnelser
• kunne beskrive hesten ud fra farve og aftegn
• have forståelse for hestens naturlige adfærd

Man kan tage Ryttermærke 2 når man er fyldt 9 år, dog skal ridelæreren vurdere om barnet er klar. Prøverne i ryttermærke 2 vil bestå af både en praktisk og en teoretisk del. Den teoretiske del er udformet som afkrydsning eller indsætning af numre. Her må der gives læsehjælp.I den praktiske prøve skal rytteren demonstrere at sadle hesten op samt svarer på spørgsmål herom. Herefter demonstreres ridning i skridt og trav samt ridning på begge volter, skift af diagonal og afsidning.

Information om Ryttermærke 3+4+5 kommer senere :-)